Landbruk Nord

Besøk rosenrotfeltet i Balsfjord

Rosenrotfeltet som Landbruk Nord har hos Olav Hansen i Loddbukt er snart på sitt fineste. Det er fullt mulig å besøke feltet og ta denne litt spesielle planten i nærmere øyesyn.

Rosenrot (Rhodiola rosea) er ikke noen skjelden plante her hos oss. Vi finner planten på flere vokseplasser, men den trives best der det er godt med fuktighet. Kommer du til en elv der det  er foss eller fossefall, vil du ofte se rosenrota i all sin prakt.

Rosenrot er interessant som medisinplante, men blir også brukt i parfymeindustrien. Den er  omtalt som nordens ginseng og skal ha ulike helsemessige egenskaper. Planten skal gi økt fysisk og mentalt yteevne, motvirke tretthet, være bra for hjerte og blodtrykk, føre til bedre oksygenopptak og er dessuten en sterk antioksidant. Rosenrot er også kjent som «naturens Viagra» for begge kjønn. Russiske idrettsutøvere har fra gammelt av vært brukere av rosenrot og kan kanskje takke planten for noen av sine idrettslige prestasjoner opp gjennom årene.

Det er helt ufarlig å spise av planten å «rå» tilstand ute i naturen. Både rot, rotstengler og blader kan spises, men smaker ikke godt. Rota har en besk og litt bitter smak, mens bladene er mildere. Grønnlenderne bruker bladene i salater, men det er i rot og rotstengler virkestoffene sitter. Ved konvensjonell bruk blir rota vasket og tørket før videre foredling. Forskningen rundt planten har i stor grad blitt utført ved Kise forskningsstasjon ved Mjøsa. Det finnes en del litteratur som omtaler rosenrot på nettet, i tillegg til det man måtte finne hos bokhandlere og i biblioteker.