Landbruk Nord

Er du også usikker når du skal blande plantevernmiddel? Her kommer oppskrifta!

Nøkkelen til å sprøyte ut rett mengde plantevernmiddel ligger i hastighet, dysevalg og dysetrykk. Det høres kankskje innviklet ut. Men siden vi primært sprøyter ugras er det nokså greit å få til. Men hvordan skal man da blande plantevernmiddelet?

Ved sprøyting av ugras stilles trykket på sprøyta inn på 2 bar. Vi bør så velge ei dyse som ved 2 bar gir omlag 1 liter pr minutt.

I vårt område brukes det primært dyser fra Hardi. Nummeret på dysa står på dysetuppen. Har man nyere sprøyter/dyser er dysene gjerne isomerket. Ei isomerket dyse har fargekoding mens fargen på andre dyser ikke betyr noe. Sjekk hva som står på dysetuppen. Er dysa isomerket betyr det at ei blå isodyse gir like mye uavhengig av produsent. 

Nedenfor følger en tabell som viser kjørehastighet og vannmengden ut pr daa for de vanligste dysene.

 Dyse  Veskemengde v. 2 bar  Hastighet  Vann pr daa
 Blå iso  0,98 l/min  6,0 km/t  20 l/daa
 Blå iso  0,98 l/min  4,8 km/t  25 l/daa
 Hardi 4110-16  0,91 l/min  5,4 km/t  20 l/daa
 Hardi 4110-18  1,08 l/min  6,6 km/t  20 l/daa
 Hardi 4110-18  1,08 l/min  5,3 km/t  25 l/daa

Etter hvert som kjørehastigheten øker vil bombevegelsene også økes. For å få et godt sprøyteresultat bør en derfor ikke kjøre fort.

Ut fra dysevalg, valg av trykk og valg av hastighet er mengden vann som sprøytes ut gitt i tabellen over. Bombredden har ikke noe med regnestykket å gjøre. Den eneste endringa som skjer med en bredere bom er at man må kjøre færre turer for å sprøyte samme areal.

Dersom du har valgt dyse, trykk og hastighet som gir 20 l/daa kan du gå inn i tabellen under for å se hvordan du lager blandinga til det arealet som ska sprøytes.

 

 Tankstørelsen  Væskemengde l/daa  Areal pr tank  Arealdose Mengde middel pr tank 
 600 l  20 l/daa  30 daa  se etikett  30 daa * mengde middel pr daa
 500 l  20 l/daa  25 daa  se etikett  25 daa * mengde middel pr daa
 400 l  20 l/daa  20 daa  se etikett  20 daa * mengde middel pr daa
 300 l  20 l/daa  15 daa  se etikett  15 daa * mengde middel pr daa
 200 l  20 l/daa  10 daa  se etikett  10 daa * mengde middel pr daa
 100 l  20 l/daa  5 daa  se etikett  5 daa * mengde middel pr daa

Når du har tallene klare er det bare å fylle en del av den mengden vann du trenger til sprøyinga i sprøyta. Nå når du har bare reint vann i sprøyta er det fint å gjøre en liten test før dy fyller i resten av vannet og gifta. Start traktoren og juster handgassen slik at du får riktig motorturtall i forhold til den farta du skal sprøyte i. Sjekk om trykk er stilt rett, om det er noen lekasjer, og om alle dysene ser ut til å spre jevnt. Når du så stenger ser du om det er noen dyser som står og drypper. I så fall må du opne dryppvernet til den aktuelle dysa for der ligger det gjerne et rusk. Da skulle alt være klart for å gjøre ferdig blandingen og en vellykket sprøyting.