Landbruk Nord

Varmesteinen er gått i jorda

På primstaven er 22 februar dagen da varmesteinen gikk i jorda. Varmestein eller ei. Telen er i alle fall begynt å tine i Salangen.

Sakset følgende fra webutgaven av Bergens tidende:

«22. februar. Persokk, Per varmestein. Primstavmerke vanligvis en nøkkel, men også andre merker som pavestav, stein eller hønseegg.

Dagen er til minne om apostelen Peter. Peter ble den første biskop i Roma, han ble drept under kristenforfølgelsene i 64, og er begravet der Peterskirken ligger i dag. Ifølge legenden kastet Peter en glødende stein i vannet denne dagen for at vinteren skulle ta slutt, derfor kalles dagen også ”Per varmestein”. Det het seg at tele og is nå skal tine nedenfra og isen på vannene er ikke lenger trygg. Den som gikk på isen etter denne dagen og falt gjennom måtte redde seg selv. Dersom han druknet hadde han begått selvmord og ble ikke begravet i kristen jord, men utenfor kirkegården.

Dersom det er sol denne dagen og det drypper så mye fra taket at ei høne kan drikke seg utørst, da blir det et godt år. «

Så kan nå hver enkelt tenke hva de vill om varmestein og denn slags. I alle fall er det artig å se at det går mot vår. På Sjøvegan var telen 35 cm og på sitt dypeste den 18/1. Siden da har den sakte men sikkert tint unnenfra. Til i dag, 1.mars, har telen krympet med 3,5 cm og er nå 31,5 cm dyp.

Og for den som lurte på hvordan været var 22 februar så var det på Sjøvegan pent vær med sol og makstemperatur på -3,5 og minimumstemperatur på -11.